#6-2012 Draghunden

#6-2012 Draghunden Triathlon med hund 2013

Med ostadigt väder och vindbyar närmade sig starten för årets ”Triathlon med hund” med stormsteg. Banan var uppmärkt och folk började strömma in till Bommersvik i Nykvarn för att antingen delta eller för att heja på de deltagande ekipagen.

 

Bangenomgången inledde denna regniga dag. Samtliga samlades och fick information om hur banan såg ut och hur de olika delgrenarna skulle genomföras. Växlingsområdena var uppmärkta och lagdeltagarna fick möjlighet att lägga iordning sin utrustning inför start. Startordningen i lagen fastställdes och starttiden bestämdes. Diverse taktik inför eventet diskuterades i grupperna. Nervositeten stegrades ju närmare start vi kom. Fotografen Martin Bergström var på plats för att dokumentera och följa detta event.

Samtliga lag släpptes i väg samtidigt och vilda tillrop hördes över hela anläggningen. Deltagarna kastades sig i vattnet utan att tveka. Bojen rundades och kornen riktades återigen mot land. Trötta hundar och utmattade hundförare kravlade sig upp på land för att möta de övriga lagdeltagarna som stod redo med cykel och hjälm. Redan här hade startfältet skingrats och jakten på ledaren satte igång.

När alla lämnat startområdet släpptes de som deltog individuellt ut i vattnet. En tystnad och ett lugn inföll när alla deltagarna lämnat starten och nu väntade alla på att de skulle komma in för byte av gren. Tiden gick. Plötsligt hördes röster igen, och ordningen bland de startande hade ändrats. Utrustningen från cyklingen kastades och äventyret fortsatte då den sista sträckan skulle avverkas genom löpningen. Alla deltagarna räknades in och lagdeltagarna samlade ihop den spridda utrustningen.

Alla hjälptes åt att hålla koll på att alla kom runt och att eventet flöt på. Inför sista sträckan såg det ut som om K9 Tach Stockholm skulle komma först, men allt ändrades. Svenska Hovarwert klubben tog in och passerade det ledande laget.

Tack vare frivilliga hundentusiaster och fina priser från Eukanuba och Josera så gick det att anordna detta event. I år gick alla insamlade pengar oavkortat till Barncancerfonden, För framtidens barn.
Drivkraften bakom detta event

Initiativtagaren till detta event är Britta Agardh, Agardhs Hundsport HB som är fysioterapeut på hund. Detta är andra året i rad som hon arrangerar detta event. Hon arbetar med att rehabilitera, konditionsträna och förebygga skador hos aktiva hundar. För att sprida denna unika information om konditionsträning, föreläser hon på olika platser i Sverige. Många av träningstipsen finns samlade i boken Konditionsträning för hund som hon skrev 2012.

Lång förberedelse innan start

För några av deltagare började träningen långt innan detta event. De erbjöds sponsring genom Agardhs Hundsport där de fick individuella träningsprogram. Detta för att kunna ge hundarna de bästa förutsättningarna för att lyckas inom deras individuella tävlingsgrenar. Magnus Bergström (IPO och drag) och Erika Heintz (drag och tjänstehund) deltog denna dag tillsammans med Anni Olsson. Övriga sponsrade: Anette Bergström (lydnad), Sanna Engborg (vallhund) Eleonor Sjögren, IPO och Pernilla Bergström, tjänstehund och bruks.

”- Det här är hundsport! Att tillsammans med sin hund simma, cykla tillsammans och avsluta med att springa. I denna sport är det inte hunden som sätter begränsningarna utan hundföraren. Jag tror och hoppas att detta är framtidens hundsport och att fler arrangerar liknande event för hundekipage. Denna träningsform gynnar ju inte bara hunden, utan även hundägaren, ”säger Britta Agardh.

Triathlon med hund

Triathlon med hund är en modern uthållighetsidrott där delgrenarna simning, cykling och löpning utförs i en följd. Sporten är tuff, fartfylld och en riktig utmaning. Det är en hundsport för alla, inte bara elitidrottare utan även motionärer.

De olika grenarna

Den första grenen var simning. Alla hundar hade flytväst på sig under simningen och de var kopplade under hela eventet. Nytt för detta år var att alla skulle simma tillsammans med hunden och inte använda sig av kanot. Hunden och hundföraren tog sedan sig så snabbt som möjligt ut i vattnat och simmade runda en boj som låg förankrad cirka 50 meter ut i vattnet och tillbaka. Därefter skulle de upp på land igen och direkt vidare till nästa gren som var cykling tillsammans med hunden.

Här kastade sig hundföraren raskt upp på cykeln och trampade iväg för att avverka en runda på kuperad väg på cirka 3 kilometer. Hunden sitter satt fast i expander och bar nomesele, eller sprang bredvid cykeln.

Motionstävlingen avslutades med att hunden och hundföraren sprang sista sträcka på cirka 1 kilometer innan de växlade till nästa deltagare i laget.

Utrustning

Flytväst till hunden. Midjebälte till hundföraren med expander och nomesele till hunden altenativt halsband och koppel. En mountainbike eller likanande med bra bromsar. Ett par rejäla löparskor som är lätta att sätta på efter simningen.

Att tänka på innan start

Lägg upp ett träningsprogram både för dig själv och för hunden i god tid innan motionstävlingen så att ni är riktigt förberedda. Foder, träning och återhämtning är det som gör att hunden kan prestera. Träna de olika disciplinerna var för sig och sätt ihop det hela ett par veckor innan start. Kontrollera utrustningen i god tid innan start. Är ni osäkra så ta kontakt med en fysioterapeut eller veterinär så får du hjälp att lägga upp träningsprogram.

Triathlon med hund 2013

1 Svenska Hovawartklubben

1, Staffan   Bryngelsson – Dundra

3, Lars   Bryngelsson – Ziri

2, Gunilla   Pöchhacker – Elda

2 Black and Blond

3, Jesper   Gröndahl – Mezzi

1, Ulrika Fant –   Toya

2, Tony   Holm – Dalmatinern Pastis

3 K9 Tach- Stockholm

1, Stefan   Englund – Sajke´s Ymer

2, Fredrik   Andreasson – Kaiser

3, Nicolai Kling

4 Agardhs Hundsport

1, Erika Heintz –   Priza

3, Magnus   Bergström – Mexx

2, Anni Olsson –   Trixa

5 Smurfarna

1, Mikael Ribjer –   Bubblan

3, Pontus Lundblom –   Sky

2, Therese Saarinen   – Pajas

Individuellt deltagande:

Jenny Hägglund –   Error

Lotta Riboe –   Pärla/Bombom

Gustav- Laban