#4-2014 AmstaffNytt. Fortsätt att träna hunden under vintern

#4-2014 AmstaffNytt. Fortsätt att träna hunden under vintern!

Hitta rätt motivation i mörkret!

Friskvård är ett begrepp som just nu blivit väldigt populärt, både bland människor och framför allt hos djur.

Att träna hunden i djupsnö kan vara jättebra träning men samtidigt så kan det vara en ren katastrof, det är min erfarenhet.

Som all träning måste man ha en invänjning och inte dra på för hårt med en gång. A och O är att alltid värma upp hunden innan träning. Tänk dig själv att du iskall och stel kliver och börjar hoppa längdhopp, höjdhopp eller springer 100 meter. Hur frisk och vältränad du än är så är risken stor att du skadar dig på något vis. Detsamma gäller våra hundar, oavsett ras, kondition, ålder och kön. Alla kan skada sig, risken är självklart större för en hund som redan är sjuk, men även en helt frisk hund kan råka illa ut.

Mindre skador som kommer ofta kan leda till att hunden utvecklar artros. Det vill säga skelettet och lederna blir förslitna och drabbade av inflammationer, en benpålagring blir följden och hunden får kroniskt ont. Självklart kommer vi att rehabilitera våra hundar men det är ju så onödigt om vi istället hade kunnat förebygga det hela med en smula uppvärmning.

Vanliga skador i samband med djupsnö-träning:

Sträckningar är en relativt vanlig skada. Hunden haltar en eller ett par dagar och sedan går det över. Värre är det med korsbanden i knät. På hårt underlag eller i djupsnö och med en ouppvärmd hund som leker med en annan är risken stor för skador i korsbanden. Korsbanden skadas ofta vid en häftig vändning. I bästa fall blir det bara en “överansträngning” i korsbanden med en mindre blödning. En sådan hälta kan kroppen oftast läka ut själv. I värre fall kan korsbanden delvis eller helt gå av, det vill säga partiellt eller totalt rupturera. Hundägaren ser då en hälta på sin hund. Första dagarna kan hunden vara blockhalt. Därefter brukar den bli bättre. Det betyder att hunden är halt när den reser sig efter vila, men blir bättre när den rört lite på sig. Oftast “doppar” hunden tån i marken, det vill säga sätter inte ner hela tassen på marken. Det är en ganska typisk hälta för just korsbandsskador.

Att hundar med raka vinklar är mer utsatta för korsbandsskador beror på att leden anatomiskt är gjord för en viss vinkel vilket leder till att belastningen tyngdkraften ska drabba leden på ett specifikt sätt. När vinkeln är för rak blir belastningen annorlunda vilket både gör att det bli högre belastning på korsbanden men också att ledbrosket får en annan belastning. Detta kan leda till OCD och det ger en inflammationsprocess i leden som inte är bra varken för korsband eller menisker.

Det är lätt hänt att hundar överanstränger sig när de har roligt. Det är svårt att se om hunden är överansträngd innan den har lugnat ner sig efter träningen. Det är när musklerna stelnat och dragit ihop sig som det blir syn- och märkbart på hunden. När hunden har vilat kan man oftast se att den är stel och rör sig ovilligt eller inte alls. Många hundar lär sig att stressa upp för att dämpa det onda. Stress medför nämligen en tillfällig smärtlindring och det finns hundar som blir överaktiva just för att komma ifrån att det gör ont, men det innebär också att orsaken till smärtan inte läker ut. När en hund stressar upp för att dämpa smärtan överanstränger den samtidigt den onda muskeln och skadan blir kvar eller förvärras.

Samma sak händer när man låter hunden leka med en annan hund eller anstränga sig hårt innan skadan läkt ordentligt. Medan den leker känner den inte att det gör ont. Därför är det så vanligt att muskelproblem hos hundar blir långvariga.

Hur ska hunden tränas och hur ska jag göra?

Börja med att konstatera vilken status hunden har innan träningen påbörjas. Lägg upp ett schema med tider så att hunden inte blir överansträngd. Hur ofta? Hur länge? Med vilken intensitet?

Ibland kommer snön fort och mycket. Snön går upp till magen på hunden och därmed blir det väldigt jobbigt för hela hundens kropp. Genom att låta hunden pulsa i snö så kan man förbättra och till viss mån också förlänga hundens steg. Det är som styrketräning för musklerna i hundens hals, rygg, länd och ben, dessutom görs lederna smidiga. Denna typ av träning är bra för hundar med artros, korsbandsskador, diskbråck, ligamentskador och senskador. Konsultera med en fysioterapeut innan ni börjar att rehabilitera hundarna i djup snö, så att hundens skadorna inte förvärras.

Lågintensiv träning i djupsnö, med eller utan belastning.

Börja att gå/skritta tillsammans med hunden, detta gynnar då inte bara hunden. Håll hunden kopplad så att den inte får springa löst. Denna typ av träning är stärkande och stabiliserande för rygg och bakkroppsmuskulatur. Hjälp hunden att bygga upp musklerna successivt och minimera skaderisken. För träningsjournal och öka belastningstiden successivt. Låt hunden vila en dag emellan för att minimera risken för överträning. Ni som har äldre hundar ska verkligen INTE överanstränga hundarna! Här finns möjlighet att lägga på en belastning genom att låta hunden dra en pulka efter sig. Varför inte låta barnen också komma ut i den härliga vintern tillsammans med dig.

Högintensiv träning i djupsnö, med eller utan belastning.

Låt hunden trava i djupsnön. Hör är det fördel om ni hundägare har möjlighet att åka skidor eller att ni joggar på en plogad väg och låter hunden springa i trav i djupsnön. Trav ger främst en ökad träning av ryggsträckarmuskulatur, och galopp stärker bakbensmuskulaturen. Även här går det att lägga på en belastning genom att låta hunden dra en pulka eller släde. Här kan ni låta fantasin flöda fritt.

Förslitningar och ömma muskler- ger korta muskler som påverkar coremusklerna negativt. Jag rekommenderar att ni tränar hundarna på pilatesbollen 2-3 ggr/veckan för att förbättra balansen, koordinationen, stabiliteten och styrkan hos hunden. Det finns en rad olika övningar både för människa och hund. Tänk på att planera träningen så att ni uppnår önskat resultat och inte riskerar att skada hunden.

Balansbänken: När hunden står på balansbänken så sträcks strama muskler ut genom att hunden hela tiden måste ändra tyngdpunkt för att kunna balansera kroppen i ett stabilt läge. Även här så finns det en rad olika övningar där hunden ska röra sig med hela kroppen på bänken eller enbart med fram- eller baktassar på bänken.

Sit-ups är inte bara för människan utan fungerar lika bra på hunden. När träningstypen presenteras för hundägaren brukar de flesta säga att hunden redan kan detta, då det ofta används som ett trix.

För att kunna utveckla ett bra resultat så ska först hunden lära sig att utföra momentet korrekt. Detta görs smidigast genom att lära hunden detta med godis eller en leksak som belöning

För att inte hunden ska skada sig så ska den här träningen köras på bra underlag och var noga med att rörelserna kontrollerade och inte ryckiga. Låt inte hunden få vila mellan rörelserna, utan se till att det blir ett bra flyt i träningen. Hunden tränar sin balans och bål, rygg och länd.

Viktmanschetter. Stärker upp hundens benrörelser och muskulatur genom att hunden medvetet och kontrollerat utför rörelserna. Träningen bidrar till att öka hundens steglängd, pendelrörelser och muskelaktivitet. Viktmanschetterna kan även användas till normalisering av ojämn muskulatur. Passar även de hundar som har neurologiskt nedsatt placeringsförmåga, eftersom det ökar rörelsekontrollen. Konsultera med fysioterapeut eller veterinär innan ni påbörjar denna typ av träning.

Viktmanschetterna kan vara allt ifrån tyngdlösa till att väga upp mot 200 gram beroende på målsättningen med träningen. Det är viktigt är att inte använda för tunga vikter i viktmanschetterna då detta kan resultera i stramhet och muskelsmärta hos hunden. Viktmanschetterna ska vara stumma och inte elastiska för att uppnå bästa effekt.

Komplettera denna träning med att hunden stretchas och värms upp och ner.