1#-2016 Rätt träning- bäst resultat AmstaffNytt

 Vad kräver din hundsport i koordination, rörlighet, styrka, explosivitet, uthållighet och vila? Om du inte vet det, är risken stor att du gissar istället för att veta vad och hur du skall träna!

Det handlar inte om att träna så mycket som möjligt utan att träna så mycket som hundens kropp kan hantera och dra nytta av. Vi tränar alla våra hundar för att de ska bli bättre men ibland blir de trötta och övertränade för att vi tränar hundarna fel, vi tränar för hårt, för länge och för mycket. Hundarna kan inte ta upp och absorbera träningen, snarare blir det tvärt om. Framgången till ett lyckat träningsresultat ligger i rätt återhämtning

Vila mellan träningspassen.

Förutom hundens sömn, är vilan mellan träningspassen också viktig. Om hunden kastas mellan en massa fysiskt krävande aktiviteter mellan träningspassen får aldrig hundens kropp vila tillräckligt länge för att hinna med sin superkompensation. Superkompensationen är den process som pågår inne i kroppen när hunden tränar och det är den som avgör om den kommer i bättre form eller inte.

Kort sagt går superkompensationen ut på att träningen bryter ned musklerna så pass mycket att prestationsförmågan försämras. Efter ett hårt träningspass börjar de nedbrutna musklerna att återhämta sig, och i stället byggs det upp starkare strukturer. Efter en lagom mängd sömn och vila blir kroppen successivt starkare och hunden blir redo för att träna igen.

Det finns en generell regel om förhållandet i tid mellan fysisk träning och träning av de grenspecifika momenten- 50/50. Det innebär att du ska planera den fysiska träningen, uthållighet och funktionell styrketräning i förhållande till din hundsport.

Träna hunden effektivt med cirkelträning

Cirkelträning eller stationsträning har blivit allt mer populär inte bara på humansidan utan även för hundar. Det är ett enkelt och tidseffektivt sätt att tillgodose hela hundens träningsbehov.

Hunden delas in i olika delar (nacke, bog, core och bakben) och varje kroppsdel del symboliserar en ”station” på cirkelträningen. Ytterligare stationer kan läggas till beroende på målsättningen och de fysiska kraven hundsporten har. Det gäller att tillgodose hela hunden muskelmassa och krav för att nå snabba och sunda resultat. Täpp till alla fysiska luckor och optimera hundens träning. Räkna med att cirkelträningen tar ungefär 20 minuter och det behövs i regel två pass per vecka.

Uppvärmning och nedvarvning.

Både uppvärmning och nedvarvning är ofta försummat av alla som tränar och tävlar sina hundar. Uppvärmning och nedvarvning är nödvändiga komponenter för att hålla hunden skadefri och frisk.

Det finns ingen kropp tycker om att gå från 70 till 270 i puls på en minut. På samma sätt fungerar nedvarvningen. En lugn nedvarvning på fem till tio minuter hjälper hundens kropp att transportera bort slaggprodukter från musklerna och samtidigt förse musklerna med näringsämnen. En snabb promenad/rastning av hunden i slutet av ett träningspass är

idealiskt.

 

En promenad kan bli en cirkelträning och funktionell styrketräning

Börja med att rasta och värma upp hunden ordentligt. Tanken är att ni ska kunna nyttja en redan befintligt runda som ni går med hunden. Alla hundar kan inte utföra dessa rörelser utan måste läras in i lugn och ro innan. Börja med att lära in övningarna ordentligt så att det inte blir någon konflikt på promenaden. Det finns en oändlig variation av olika övningar som kan anpassas till olika målsättningar. Kontakta en PT-för hund om du vill få hjälp med anpassat träningsupplägg för just din hund. Övningarna är endast för friska hundar.

Nacke

Låt hunden bära ett lite tyngre föremål i 30 sekunder (används som belöning på sista stationen).

Bog/ framben

Låt hunden backa medan du själv går i vanlig takt i 30 sekunder.

Core/ länd

Sätt ner hunden och låt den göra sit-ups (sitta fint) 10 gånger utan paus.

Bakben

När hunden sitter fint så ska den resa sig upp på bakbenen 10 gånger.

Rörlighet

Hunden ska gå slalom mellan dina ben i 30 sekunder. Tänk på att inte slarva och forcera.

Snabbhetsträning

Lämna hunden på stigen och spring eller gå 50 meter innan du kallar in/ ropar på hunden. Belöna hunden med det lite tyngre föremålet som du använde i första stationen. Nu är det bara att börja om igen.

 

Hur många, hur länge och hur ofta dessa övningar ska utföras är beroende på hundens förutsättningar och målsättningar. En normal hund kan tränas två varv med 30-60 sekunder på varje station två gånger i veckan och 20 minuter under distansträning i trav två gånger i veckan.

Stretching

Ett omdiskuterat ämne men jag är övertygad om att en utstretchad och avslappnad muskel återhämtar sig bättre än en kort och spänd muskel. När du stretchar hunden kan du snabbt konstatera om musklerna avviker från det normala och om så är fallet i ett tidigt stadium kontakta veterinär eller fysioterapeut för konsultation.

Koncentrera dig på höft, lår och framben och lär dig korrekta rörelser som du kan utföra på hunden efter varje pass. På sikt kommer hundens rörelseomfång att öka och både rörelseekonomi och återhämtning kommer att förbättras.