#6-2013 Draghunden

#6-2013 Draghunden. Triathlon med hund

Vädret slog om och sensommarsolen log från klar himmel. Glada tillrop ljöd över skogarna vid Bommersviks kursgård i Nykvarn.

Lördagen den 15 september samlades ett gäng glada hundentusiaster för att medverka i någonting som aldrig gjorts förut, nämligen Triathlon med hund.

Förberedelserna

För några deltagare påbörjades förberedelserna långt innan denna lagtävling. De erbjöds sponsring genom Agardhs Hundsport där de fick individuella träningsprogram för att kunna ge hundarna de bästa förutsättningarna för att kunna lyckas på tävling. Anette Bergström (lydnad), Magnus Bergström (IPO och drag), Johan Blomberg (drag) och Sanna Engborg (vallhund, deltog inte denna dag). De deltog i lag Agardhs Hundsport Elit.

Initiativtagaren

Initiativtagaren till detta event är Britta Agardh och hon jobbar som fysioterapeut på hund. Hon arbetar inte bara med att rehabilitera hundar utan även med att konditionsträna och förebygga skador hos hundar.

”- Det här är ett ypperligt tillfälle att träna tillsammans med sin hund. Den här sporten gynnar inte bara hunden utan även hundägaren. Vi underskattar många gånger hundens förmåga till att kunna prestera och det här är verkligen ett sätt att visa hur otrolig återhämtningsförmåga hundarna har.

Triathlon med hund

Triathlon med hund är en uthållighetsidrott där momenten simning, cykling och löpning utförs i en följd. Sporten är allsidig, omväxlande och utmanande. Detta är en modern livsstilsidrott som kännetecknas av fart, styrka och uthållighet både hos hunden och hundägaren.

Det är en sport för alla, inte bara elitidrottare utan även motionärer.

Triathlon med hund arrangerades för första gången i Sverige som en motionstävling denna dag.

I varje lag deltog tre ekipage som simmade, cyklade och sprang de olika sträckorna i en följd tillsammans med sin hund.

De olika grenarna

Den första grenen är simning. Alla hundar ska ha flytväst på sig under simningen och ska vara kopplade under hela motionstävlingen. Hunden och hundföraren ska sedan ta sig så snabbt som möjligt ut i vattnat och runda en boj som ligger förankrad cirka 50 meter ut i vattnet och tillbaka. Därefter ska de upp på land igen och direkt vidare till nästa gren som är cykling tillsammans med hunden.

Här kastar sig hundföraren raskt upp på cykeln efter eventuellt klädombyte och trampar iväg för att avverka en kuperad sträcka på cirka 3 kilometer. Hunden sitter lämpligast fast i expander och bär nomesele.

Motionstävlingen avslutas med att hunden och hundföraren springer sista sträcka på cirka 1 kilometer innan de växlar till nästa deltagare i laget.

Utrustning

Flytväst till hunden. Midjebälte till hundföraren med expander och nomesele till hunden. En mountainbike med bra bromsar. Ett par rejäla löparskor.

Att tänka på innan man anmäler sig

Lägg upp ett träningsprogram både för dig själv och för hunden i god tid innan motionstävlingen så att ni är riktigt förberedda. Träna de olika disciplinerna var för sig och sätt ihop det hela ett par veckor innan start. Är ni osäkra så ta kontakt med en fysioterapeut eller veterinär så får du hjälp att lägga upp träningsprogram.

Årets deltagare 2012

”Byrackorna” Madelene Andersson-Neo Frida Andersson-Juni Emelie Johansson-

”Agardhs Hundsport Elit”

Lagledare: Anette Bergström med Okey

Magnus Bergström med Meex

Johan Blomberg med Uno

”Vinnarna”

Lagledare: Stefan Englund med Sajke´s Ymer

Rolf Blomberg

Erik Karlsson med Coz

”Den onde, den gode, den fule” Ledare: Marie Winberg-Maya Rose-Marie Andersson-Emma Hans Ekström-Skott