#2-2015 AmtaffNytt Triathlon med hund

#2-2015 AmtaffNytt Triathlon med hund

Vad är Triathlon med hund?

Triathlon med hund är en ung och modern uthållighetsidrott där delgrenarna simning, cykling och löpning utförs i en följd av hund och hundägaren. Deltagarna väljer själva om de vill tävla i tremannalag eller om de vill tävla individuellt. Alla genomför alla grenarna i en följd oavsett. Sporten är tuff, fartfylld och en riktig utmaning. Det är en hundsport för alla, inte bara elitidrottare utan även motionärer. Många deltagare återkommer från år till år för att förbättra sina individuella resultat. Hundsportens grundidé är att hundägaren ska träna tillsammans med sin hund oavsett ras. Alla hundraser är välkomna. Lägsta ålder på hundarna är 18 månader.

Utrustning

Flytväst till hunden och badkläder till hundägaren. Midjebälte till hundägaren med expander och nomesele till hunden altenativt halsband (icke-stryp) och koppel. En mountainbike eller likanande med bra bromsar. Ett par rejäla löparskor som är lätta att ta på sig efter simningen (tips är att använda gummiband istället för skosnören).

De tre olika grenarna

Den första grenen är simning och det är valfritt att hoppa ifrån bryggan eller om man väljer att gå ifrån land. Alla hundar måste bära flytväst under simningen och de ska vara kopplade under hela tävlingen. Hunden och hundägaren ska simma runt två bojar i vattnet och sedan simma tillbaka till bryggan. Sträckan på simningen är cirka 100 meter. Efter simningen så ska de upp på land igen och direkt vidare till nästa gren som är cykling tillsammans med hunden. Hundföraren kopplar om hunden och tar av flytvästen. Ett bra tips är att ha selen under flytvästen.

Den andra grenen är cyklingen som är 3,9 km på fin grusväg i slottsparken. I denna gren använder hundägaren egen cykel, eller om man i laget delar på en cykel. Hunden drar cykeln i nomesele och expander eller springer bredvid cykeln utan att dra i halsbandet. Hundägaren har givetvis hjälm och mountainbike eller liknande cykel.

Den sista sträckan är löpning på 4,6 km och kanske den tuffaste etappen. Under löpningen ska hunden springa i koppel bredvid hundägaren eller dra hundägaren i midjebälte och expander. Det är ett elljusspår som är kuperat och har inslag av riktigt branta backar.

Att tänka på innan start

Lägg upp ett träningsprogram både för dig själv och för hunden i god tid innan tävlingen så att ni är riktigt förberedda. Börja försiktigt så att inte träningsglädjen försvinner. Då tävlingen innehåller olika delmoment så krävs det att både hund och hundägare är tränade i både distansträning och funktionell styrketräning. Om ni vill vara med och strida om topplaceringarna så behöver ni lära hunden att dra cykeln i nomesele och även hjälpa er under löpningen genom att ligga och dra i expandern. Det finns olika träningsgrupper runt om i landet, och det kan vara bra för att behålla motivationen. Foder, träning och återhämtning är det som gör att hunden kommer att kunna prestera. Träna de olika grenarna var för sig och sätt ihop det hela ett par veckor innan start. Hundarna ska vara vaccinerade om de ska delta i denna tävling.

Kontrollera och prova utrustningen i god tid. Är ni osäkra så ta kontakt med en fysioterapeut eller veterinär så får du hjälp att lägga upp träningsprogram.