Myten om viktmanschetter för hund

Anledningen till att jag tar upp ”myten om viktmanschetter för hund” är för att det figurerar ett antal påståenden om just detta på Facebook, Twitter och i en rad olika bloggar just för hundägare.

Många gånger uppfattar jag frågorna om viktmanschetter provocerande.

Jag resonerar som följande:

  • Varför frågar du?
  • I vilket syfte ställer du just din fråga i det forumet?
  • Vad förväntar du dig för svar?
  • Är du källkritiskt när du mottagit ett svar?

Jag går ju inte in på ICA och frågar vilken olja jag ska använda till min bil? Jag frågar inte heller hur mycket olja jag ska fylla på? Ska bilen vara varm eller kall när jag fyller på? Hur ser jag att behållaren är full? Vad händer om jag fyller på för mycket olja i bilen?

Hoppas att ni förstår vad jag menar. Olika årsmodeller, olika motorer och olika körsträckor. Vissa frågor kan de flesta svara på då de har egen bil och en viss erfarenhet, men andra frågor kan endast en utbildad person, förmodligen en som livnär sig på bilar, svara på. Det krävs kunskap och erfarenhet!

Jag läser alldeles för många gånger att någon har hört att någon säger att någon har gjort…… Jag blir riktigt upprörd när jag läser detta, då det misstolkas och förvrängs.

Skulle jag summera alla negativa effekter som viktmanschetter KAN ge, så skulle vikmanschetterna förbjudas.

De som skriver om viktmanschetter på dessa olika forum har ju i grund och botten rätt. Om viktmanschetterna används på felaktigt sätt så kommer det att få konsekvenser, kanske för livet för hunden. Exempel på detta är; stram -och förkortade muskulatur, skavsår, muskelartrofi, smärta, inskränkta rörelser. Och varför KAN det resultera i detta? Jo OKUNSKAP!

Vilka faktorer påverkar träningen med viktmanschetter? Träningstiden, belastningen och vilan.

Vad händer med hundens muskler, leder och ligament om jag belastar (vikter i manschetterna) för tungt? Vad händer om jag tränar för intensivt? Vad händer om jag inte ger hunden rätt foder?

Ett tips till dig om vill använda dig av viktmanschetter:

  • Ta reda på konkret fakta om produkten INNAN du köper och börja använda dig av den.
  • Kontakta en fysioterapeut med RÄTT utbildning och erfarenhet. Fråga inte på forum på nätet. Fråga istället efter rekommendationer på fysioterapeuter.
  • Om fysioterapeuten är RÄTT utbildad så kommer den att individanpassa ett träningsschema just för din hund, med dennes förutsättningar och målsättning. Fysioterapeuten kommer att visa hur hårt viktmanschetterna ska sitta, placeringen på viktmanschetterna och vilket material som är bäst för önskad effekt. Har du tur så kanske den även är återförsäljare av ett bra märke.
  • Kontrollera att du får med ett träningsschema som du kan använda dig av.
  • Träning är färskvara, så lägg upp ett långsiktigt mål med träningen.

Jag tycker att en utbildning/genomgång ska ingå i priset för ett par viktmanschetter. Så ett ord till dig som sitter och syr upp/säljer viktmanschetter till hundägare. Ta gärna fram/sälj en produkt när/om du vet riskerna med/effekterna av träningen?