Löpbandsträning för hund

Lägg ner enformiga träningspass med din hund och få fullt utbyte av löpbandets möjligheter.

Denna träning är för hunden/hundägaren som har tillgång till ett löpband med
lutningsfunktion och som vill få ett bra och roligt grundbyggande konditions
och styrkepass för löpmusklerna. Hunden tränar även förmågan att transportera
bort mjölksyran som bildas i musklerna.
Detta ett inslag i träningen under perioder när man som hundägare inte vill
eller kan jobba med så hög fart men vill bygga både kondition men framförallt
löpstyrka på sin hund.
Löpbandet kan varieras i hastighet samt kan höjas/sänkas för att anpassa och variera
träningen maximalt. Med hjälp av löpbandet så kan man individanpassa träningen med tid, hastighet och önskad distans efter hundens behov. Den speciella anpassningen gör att hunden kan känna sig trygg och balanserad på mitt löpband. När hunden springer på bandet så kommer man snart märka vilken skillnad det gör för hundens rörelsemönster, muskler och energinivå. Alla hundar kan ha nytta av sådan träning, vare sig det är en
familjehund, tävlingshund eller en hund på väg tillbaka efter någon skada eller sjukdom. Många av våra hundar idag lider av övervikt, då är löpbandsträning ett bra sätt att på ett lindrigt sätt komma igång med träning.
Träningen kan kompletteras med viktmanschetter och även kombineras med vibrationsplattan.
Gummiytan på löpbandet reducerar stötar och ger en halkfri träning. Det vara bra att börja träning efter skada på löpbandet innan man går över till vanlig träning. Om hunden har ont när höft eller knä sträcks ut, är löpband till hjälp eller om osymmetrisk gång finns kvar efter en kronisk hälta. När de går på löpbandet får de ofta inte lika ont som när de utför en del andra övningar på grund av att den hjälper djuret när höften eller knäet ska sträckas ut genom att den drar bakbenet bakåt.
FÖRDELAR
• Besegra vädret
Ibland när snön yr runt öronen eller regnet öser ner kan utomhusträning kännas
outhärdlig. Det är då löpbandet kommer till sin rätt. Du placerar helt sonika hunden
på bandet, knappar in hastighet och lutning och fullgör passet. Man behöver inte ogilla att springa i regn och snö, men ibland måste man använda sitt sunda förnuft. Ingen kommer att tacka dig för att hunden halkade på isen och fläkte sig eller stukade tassen på en blöt rot i skogen.
• Intervallträning
För att få ut det mesta av intervallträning ska de upprepade löpningarna ha exakt samma fart och sträcka. Därför tränar många sina hundar på löpband. Men många hundägare kan ha svårt att uppskatta hundens fart på vanlig väg, och det är ännu svårare på landsväg (såvida man inte använder GPS). Med löpband vet du exakt hur långt och fort hunden springer.
• Lätta pass
Återhämtning är en viktig del av träningen, men många hundar gillar helt enkelt inte att springa långsamt. Lätta pass är nödvändiga för att musklerna ska kunna återhämta sig från hård, intensiv träning och långdistanspass. Eftersom det kan vara svårt att få hundarna att springa långsamt tenderar många att köra sina lätta pass för fort. Löpbandet löser problemet. Bara du bestämt i vilken hastighet du vill att hunden ska springa så är det en enkel sak att ställa in löpbandet och köra igång. Och så länge du kan låta bli att skruva på hastighetsratten kommer hunden att kunna genomföra sitt lätta pass och få sin välbehövliga återhämtning.
• Backträning
Vissa människor är lyckligt lottade med en uppsjö av backar i sin närhet. För andra kan det vara knepigt att hitta någon som lutar tillräckligt. Med ett löpband behöver man inte leta. De flesta löpband kan luta från 1 % till 12 %, och har till och med en funktion för utförslutning. Så vill du ha koll på lutningen och få hunden att springa på ett jämt underlag är löpbandet den ultimata lösningen.
NACKDELAR
• Motsvarighet
En tumregel inom träning är att den ska likna och motsvara det man tränar för.
Med andra ord ska träningen vara målspecifik. Löpbandsträning och löpning utomhus har i vetenskapliga tester visat sig ha mycket likvärdiga fysiologiska effekter. Enkelt uttryckt, löpbandsträning ger i stort samma goda resultat som utomhusträning. Men trots att de fysiologiska effekterna är liknande är det inte exakt samma sak som att springa utomhus.
• Inget vindmotstånd
På löpbandet springer hunden i en skyddad tillvaro. Utomhus springer hunden genom luftmolekylerna vilket skapar motstånd. Ju snabbare hunden springer desto mer påverkas hunden av luftmotståndet. Genom tester har man uppskattat att luftmotståndet ökar arbetsbördan med mellan 2 % och 10 % beroende på hastigheten. Du kan kompensera för luftmotståndet genom att vrida upp lutningen på löpbandet med 1–2 %.
• Underlag
Det jämna och mjuka underlaget på ett löpband är en fördel på många sätt,
särskilt om man åter-hämtar dig från en skada, men det innebär också en stor
nackdel. När hunden springer utomhus serveras den ojämnheter, stenar, mjuka
partier, hårda partier, torra partier, våta partier och ett antal kombinationer
av dessa underlag. Omaket att springa på dessa underlag tränar
proprioceptionen, alltså det neuromuskulära systemets förmåga att rätta till de
effekter underlaget har på muskler, och på kroppsdelarnas och ledernas
position. Detta påverkar balansen, kraften och löpekonomin. På löpbandet missar
hunden denna viktiga del av träningen.
För frågor och träningsupplägg på löpband, kontakta Cert Fysioterapeut Britta Agardh
info@agardhshundsport.se eller 070-7799323
OBS!

Om konditionsträningen efter fyra veckor inte givit önskad effekt, så kan det
finnas någon medicinsk anledning till detta. Kontakta i så fall din veterinär.