Spårhelg i Finland 2011-04-22

Spårhelg i Finland 2011-04-22–04-24

Jag och praktikant Anni landade i Finland på torsdag den 21 april kl. 06:30. Vi var taggade till tusen inför denna helg på andra sidan sjön.

Vi träffade Johanna Rosendal som är den som driver företaget Skogsbackens Hundcenter i Närpes, och åt lunch på den lokala bistron. Som dessert serverades den finska påsktraditionen ”Memmi”, och det är bland det vidrigaste som jag ätit. Nog om detta.

  Catarina, Josefin och Erika

Jag föreläste inledningsvis under fredag på kvällen för de nya deltagarna och för de som var med i december blev det en repetition.

  Sami och Pernilla

Lördagen började med en rad spårserier med mycket goda resultat. Vi förpassade oss till nya spårmarker på eftermiddagen och jag fick mig ett par riktigt goda skratt.

Sami och Elli

Vi skulle göra ett jaktspår på en stor hanhund och placerade ut en figurant ett par hundra meter ut i skogen.

När jag står och diskuterar upplägget med hundföraren så ser jag hur hunden rycker iväg och hon släpas efter hunden i spåret. Hunden spårar 50 meter rakt fram, konstaterar att figuranten bytt riktning och lyckas trassla in sig i en björk. Jag springer fram för att hjälpa till att få lös linan, då hunden bokstavligen har beslutat sig för att ta med trädet i sin framfart. Efter många om och men så får jag lös linan och lyckas givetvis fastna med linan runt mitt eget ben. Hunden rusar vidare och jag får hoppa efter på ett ben under skratt. Jag kommer lös och hunden frustar vidare i spåret. Efter ett par hundra meter hittar hunden figuranten och vi kan andas ut. Figuranten sitter tårögd av skratt i sin gömma, då han har lyssnat på detta spektakel….. Vad göra man inte.

Under lördags kvällen var det påskspex. Johanna ringde ett par telefonsamtal och vi fick ihop ett stort gäng med figuranter.

Paparazzi, Heidi och Johanna
 Catarina och Erika

Hundförarna klädde ut sig till påsk-kärringar och figuranterna uppmanades till att kamoflera sig efter bästa förmåga.

 Figuranterna
Reglerna var enkla:

De sex hundförarna skulle bevaka 11 stycken föremål som lystes upp med lyktor på en väg (100 m).

Figuranternas uppgift var att erövra föremålen utan att bli upptäckta.

Förledningsföremål placerades ut, stenar kastades i motsatt riktning för att distrahera hundarna, vissa figuranter ”offrades” för att andra skulle kunna ta föremålen….

Hundförarna lyckades behålla fler föremål än de blev av med, men det var inte mycket som skiljde lagen åt.

Tänk att dessa figuranter bara ställde upp på detta…. Helt otroligt.

  Johanna och påskhunden

 

Söndagen inleddes med att deltagarna fick lägga konditionsspår längsmed de grusvägar som fanns i området. Nästan alla lyckades spåra dessa 2 km långa spåren.

Rapporter om orm haglade in hela dagen.

  Merri

På eftermiddagen så lades några jaktspår till deltagarna.

Tiden gick fort och det var dags att återvända hem till Sverige.

Jag kommer tillbaka i augusti med spår och nya spex….