#3-2016 AmstaffNytt Fjällvandra tillsammans med din hund

#3-2016 Fjällvandra tillsammans med din hund

Att fjällvandra och vistas i naturen har blivit otroligt populärt de senaste åren, och intresset verkar hålla i sig. Jag är en inbiten fjällnjutare och vandrar gärna i de Jämtländska fjällen där jag har mitt ursprung. De svenska fjällen har många olika vandringsleder som passar både nybörjare och de som redan fjällvandrar regelbundet. Den svenska allemansrätten har gjort att vi på ett unikt sätt kan utforska vår underbara natur.

Många vill komma i väg på sin första fjällvandring men vet bara inte hur eller vart de ska vandra. Jag tänkte ge er som inte kommit ut på er första riktiga fjällvandring tillsammans med er hund en del tips för att det ska underlätta för er. Jag har tagit hjälp av min dotter Wilia som är 9 år gammal för att inte missa något.

Det är viktigt att inte börja med att vandra i för svår terräng eller planera för långa sträckor, för då lär ni aldrig fjällvandra igen.

Jag tycker att det är viktigt att börja med att bestämma ett datum och hur många dygn man ska vandra. För att undvika mygg och knott så rekommenderar jag att planera vandringen till slutet juli – början september. Man slipper ofta de kalla nätterna och de blöta vandringslederna. För att få en större överblick över terrängen så är det bra om man beställer kartor eller tittar upp leden via nätet. Kartor finns att beställa på www.lantmateriet.se.

Oftast så brukar fjällvandringen inledas med en lång bilresa och därför är det bra att planera första övernattningen (tält eller stuga) innan avfärd. Svenska Turistföreningen håller i bokning av boende på fjällstationerna och även för uppsättning av tält invid stationerna. För en symbolisk summa så går det att sätta upp tältet och använda sig av fjällstationens allmänna utrymmen så som kök, dusch och toaletter. Lämna gärna ett färdmeddelande i receptionen så att ni lämnar lite ”spår” efter er om något skulle hända er efter vägen.

olika sätt att fjällvandra på

Det finns otroligt många vandringsleder där man kan övernatta i stugor efter vandringsleden. Vissa måste förbokas, andra inte. Kontakta de olika fjällstationerna för bokning av mat och övernattning i god tid. Det finns oftast möjlighet att ha hund med sig i stugorna eller hundgårdar att stalla upp sina hundar i. Det här kan vara ett sätt att börja fjällvandra på om du inte vill bära allt för tungt och kanske basta och ta en drink på i stuga.

Vill man spänna bågen en smula så planerar man fjällvandring med övernattning i tält. Packningen blir något tyngre och madrassen lite hårdare, men vilken härlig upplevelse! Du slipper att känna att du måste gå en viss sträcka, utan du kan när som helst slå läger. Mycket fördelaktigt om du vandrar med små barn och valpar. Små barn orkar gå ungefär 2-5 km/dag och samma gäller valpar. Både barn och valpar är väldigt känsliga för värme och kräver många och långa pauser.

Utrustning

Ett gott råd när det gäller inköp av tält när ni fjällvandrar med hund, är att köper ett tält med rejält förtält. Ni kan då lägga hundarna och packningen i förtältet under natten, och får då större utrymme att sova på. Många sportbutiker har påläst personal och kan guida er i valet av tält. Jag använder mig av ett Akka från Fjällräven som jag är jätte nöjd med.

Storlek på ryggsäck för er som väljer att gå mellan stugor bör vara 45 liter, och för er som väljer att sova i tält minst 75 liter. Prova att packa ryggsäcken innan ni ska iväg så att ni orkar bära den hela vägen. Packningen brukar väga runt 20 kg för en person och 3-4 dygn. Ett bra regnskydd till ryggsäcken bör finnas med och även fungerande avlastningsremmar. När ni packar så tänk på att lägga de tyngsta prylarna längst ner i ryggsäcken, annars så tenderar packningen att bli vinglig.

Trangiaköket ska också provas innan avfärd. Tändstickorna ska vara placerade i plastpåsar om det börjar regna. Även här så finns det en uppsjö av olika märken och prisklasser. Leta efter ett kök som inte väger så mycket och som är lätt att använda.

När vi kommer till klövjeväska till hunden, så finns det även här en mängd olika märken och prisklasser. Börja träna hunden minst 4 veckor innan avförd, med målsättning att hunden ska orka bära sin egen mat under vandringen. Ett enkelt sätt ar att mäta upp och väga hundens mat efter hur många dygn som ni beräknar att vara ute och vandra. Börja träna hunden försiktigt och öka träningstid och tyngd allt eftersom.

För att undvika skavsår under vandringen så måste kängorna/vandringskorna gås in och smörjas ordentligt. Ett par sköna tofflor är alltid skönt att ha med sig, om det får plats i packningen. Byt strumpor ofta och försök att hålla fötterna torra. Om kängorna blir blöta så kan du stoppa tidningspapper eller näver i skorna så torkar de snabbare.

När du ska välja temperatur på sovsäck är det viktigt att veta den lägsta temperatur som du tror att du kommer att utsättas för på turen. Sovsäcken fungerar isolerande, d.v.s. det är din kropp som alstrar värmen och sovsäckens uppgift är att hålla kvar den. Ett tips är att se till att du är varm när du går och lägger dig så snabbar du på uppvärmningen av säcken. Jag brukar alltid sova i ett underställ. Människor är olika varma av sig så se därför gränsvärdena på respektive sovsäck som ett riktmärke. Är du normalt sett frusen av dig kan det vara smart att välja en sovsäck för lägre temperaturgräns.

Jag har ett myggmedel som heter Bushman (www.bushman-repellent.com) som jag verkligen kan rekommendera. Fungerar både på hundar och människor. Det luktar till och med lite gott…..

För att få så mycket ordning och reda som möjligt i packningen så har jag kommit på ett bra system med att märka upp packpåsarna med innehåll. T.ex. Frukost, lunch, middag, kväll, disk och bestick. Varje påse har en egen färg och går lätt att hitta i ryggsäcken.

packlista
Tälta Kläder Hygien
Tält Kängor+ sandaler Tvål
Sovsäck Underställ Handduk
Liggunderlag Skaljacka+ byxa Tandborste
Sovmössa Fleecetröja Tandkräm
  Strumpor  
Prylar Underkläder Köksprylar
Ryggsäck Förstärkningsplagg Trangiakök
Telefon   Bränsle
Multiverktyg 1:a hjälpen Mat
Kartor Skavsårsplåster Tändstickor
Kompass Alvedon el. liknande Kniv
Pannlampa Sårkompress Vattenflaska
Kamera Elastisk binda Kåsor
Kikare Plåster Bestick
Myggmedel Sårtvätt Diskmedel+ tvättsvamp

 

Färdplan

Ta dig tid att studera kartan för att få en lyckad vandring. Planera hur länge du tror att du orkar gå innan det är dags för att äta lunch och vart du vill slå läger för natten. Bättre att gå korta sträckor så att du har krafter kvar att ordna mat och sovplats. Jag brukar alltid se till att vi stannar vid ett vattendrag eller en sjö, på så sätt jag slipper att bära vatten i packningen till matlagning och kan snabbt och enkelt diska efter måltiderna. Slår du läger i skogen så kan det innebära mer mygg och knott och tältar du på kalfjället så kan det innebära kraftig vind men mindre problem med knott och mygg.

För att undvika att gå vilse i fjällvärlden så tycker jag att du ska följa en rösad led (röda kryss). Kryssen är uppsatta på ett säkert håll och blir det dålig sikt och leden ändrar riktning så kommer du att se två röda kryss på en stolpe. Söker du skydd i anslutning till leden vid dåligt väder så märk upp stolpen med en skarf eller liknande så att fjällräddningen hittar dig lättare.

tips på vandringsleder

Kungsleden, Kvikkjokk till Abisko (karta BD6)

Vålådalen- Stendalsstugorna- Vålåstugorna- Lunndörrsstugorna- Vålådalen (karta Z7)

Vallbo- Lunndörrsstugorna- Anarisstugorna- Vallbo (karta Z7)

Storulvån- Blåhammaren-Sylarna- Storulvån (karta Z6)

Grövelsjön- Hävingsstugorna- Storvätteshågna- Grövelsjön (karta W1)

Vemdalsskalet- Timmerkojan- Varggransstugan- Vemdalsskalet (karta Z58)

Storulvån- Blåhammaren- Storerikvollen- Nedalshytta- Sylarna- Storulvån (karta Z6)
Lycka till på er fjällvandring// Britta och Wilia Agardh